Seria Wiem, co jem! Makaron / Miód

Pochodzenie pokarmów

Wiem, co jem! to seria książek uświadamiających dzieci skąd pochodzą różne produkty i kształtujących u nich zdrowe nawyki żywieniowe.

Pomidory, czekolada, chleb, banany, a teraz także makaron i miód nie będą miały przed nimi żadnych tajemnic 🙂

 

Książki ukazują się w serii Akademia mądrego dziecka dla starszych dzieci (od 4 lat), więc mają już sporo tekstu, ale są kolorowe i mają dużo ilustracji.

 

Każda część jest wartościowa i ciekawa, ale też bardzo potrzebna, ponieważ to wiedza, którą warto posiadać, nawet w młodym wieku. 

Bardzo Wam je polecam 🙂

 

MAKARON

Historia makaronu, przepis na makaron, rodzaje makaronu, kolory makaronu i ciekawostki o makaronie (na przykład taka, że w Polsce średnio zjadamy około 5 kg makaronu rocznie 🙂 ) – w tej książce jest wszystko, co powinniśmy wiedzieć o tym pysznym produkcie.

 

Książka jest napisana lekko i zabawnie, dzięki czemu przyjemnie się ją czyta, ale jest też źródłem wielu wartościowych makaronowych informacji, które warto znać.

 

MIÓD

To bardzo ważna i potrzebna książka, dzięki której dzieci lepiej poznają pracowite pszczoły i docenią ich drogocenny miód. 

 

W książce opisano proces powstawania miodu, jego rodzaje, właściwości i zagrożenia, na jakie są narażone pszczoły.

Autorka podpowiada, jak rozpoznać naturalny miód od sztucznego i wyjaśnia, czemu powinniśmy mieć go w swojej diecie.

 

Tę książkę zdecydowanie warto pokazać dzieciom 🙂

 

Tekst powstał we współpracy reklamowej z wydawnictwem Harper Kids

 

 

Kategoria wiekowa: 4+

Format: 220 x 260

Tekst: Emmanuel Trédez (Makaron), Francoise Laurent

Ilustracje: Nicolas Gouny

Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb

Liczba stron: 40

Rok wydania 2023

Wydawnictwo Harper Kids

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *