Pochodzenie pokarmów
Wiem, co jem! to seria książek uświadamiających dzieci skąd pochodzą różne produkty i kształtujących u nich zdrowe nawyki żywieniowe.
Pomidory, czekolada, chleb, banany, a teraz także makaron i miód nie będą miały przed nimi żadnych tajemnic 🙂
Książki ukazują się w serii Akademia mądrego dziecka dla starszych dzieci (od 4 lat), więc mają już sporo tekstu, ale są kolorowe i mają dużo ilustracji.
Każda część jest wartościowa i ciekawa, ale też bardzo potrzebna, ponieważ to wiedza, którą warto posiadać, nawet w młodym wieku.
Bardzo Wam je polecam 🙂
MAKARON
Historia makaronu, przepis na makaron, rodzaje makaronu, kolory makaronu i ciekawostki o makaronie (na przykład taka, że w Polsce średnio zjadamy około 5 kg makaronu rocznie 🙂 ) – w tej książce jest wszystko, co powinniśmy wiedzieć o tym pysznym produkcie.
Książka jest napisana lekko i zabawnie, dzięki czemu przyjemnie się ją czyta, ale jest też źródłem wielu wartościowych makaronowych informacji, które warto znać.
MIÓD
To bardzo ważna i potrzebna książka, dzięki której dzieci lepiej poznają pracowite pszczoły i docenią ich drogocenny miód.
W książce opisano proces powstawania miodu, jego rodzaje, właściwości i zagrożenia, na jakie są narażone pszczoły.
Autorka podpowiada, jak rozpoznać naturalny miód od sztucznego i wyjaśnia, czemu powinniśmy mieć go w swojej diecie.
Tę książkę zdecydowanie warto pokazać dzieciom 🙂
Tekst powstał we współpracy reklamowej z wydawnictwem Harper Kids
Kategoria wiekowa: 4+
Format: 220 x 260
Tekst: Emmanuel Trédez (Makaron), Francoise Laurent
Ilustracje: Nicolas Gouny
Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
Liczba stron: 40
Rok wydania 2023
Wydawnictwo Harper Kids