Nowe smaki
Ale to jest fajna książka!
Jeśli lubicie odkrywać z dziećmi (i nie tylko z dziećmi 😀 ) nowe smaki i potrawy, na pewno Was zachwyci.
Jej bohater, kucharz Wincenty marzy o restauracji, w której zaserwuje gościom smaki z całego świata. Ale żeby wiedzieć, jak to dobrze zrobić, wybiera się w podróż przez wszystkie kontynenty.
Odwiedza różne kraje, próbuje lokalnych przysmaków, uczy się ich gotowania, poznaje lokalne tajniki ich kuchni i wiele kulinarnych ciekawostek (na przykład, jak się jada na różnych kontynentach).
Co to była za podróż! Uczta dla zmysłów!
Makarony we Włoszech, klopsiki w Szwecji, pierogi w Rosji i w Chinach, falafele w Egipcie, hamburgery i frytki w Ameryce, mięsa, sery, ryby, owoce, warzywa… Wincenty spróbował wszystkiego!
A później otworzył swoją restaurację i zasłużył na gwiazdkę Michelin:)
Po lekturze tej książki doszłam do wniosku, że uwielbiam książki dla dzieci o jedzeniu 🙂 Bardzo dużo się z nich uczę! 😀
Książka jest pełna różnych potraw i ciekawostek kulinarnych.
Każda rozkładówka jest równocześnie rozkładaną mapą, którą może nie najwygodniej się przegląda (mój syn uwielbia na nich siadać :D), ale robią wrażenie i świetnie pokazują, gdzie co jest 🙂
Na końcu książki znajdziemy też 'Podręcznik kuchcika’, pełen przepisów i porad kulinarnych, co jest bardzo fajnym pomysłem.
W ogóle książka jest pomysłowo wykonana i ładnie zilustrowana.
Uwielbiam takie pozycje, można się z nich dużo dowiedzieć w bardzo fajny sposób.
Polecam Wam ją serdecznie 🙂
Kategoria wiekowa: 6+
Format: 230 x 255
Tekst: Stepanka Sekaninova
Ilustracje: Jakub Cenkl
Tłumaczenie: Piotr Salewski
Liczba stron: 40
Rok wydania 2019
Wydawnictwo Adamada