Mała historia kuchni. Dzieje się je

W kuchni

Takie książki jak ta bardzo lubię. To świetna lektura dla dzieci i rodziców, na pewno każdy się z niej czegoś nowego i interesującego dowie.

 

Książka przedstawia historię kuchni, od starożytnego Egiptu, przez Średniowiecze, czasy wielkich odkryć, przełom stuleci, wiek XXI, aż do kuchni przyszłości.

 

Każda epoka to inne zwyczaje, tradycje, potrawy i ulubione przysmaki. W każdej epoce jadano inaczej i co innego. Autor zebrał wszystko w jednym miejscu i dodał do tego wiele ciekawostek.

 

W starożytnym Egipcie kolacje były wielodaniowe i wystawne, w starożytnej Grecji uważano, że elegancko jest jadać na leżąco. Odrodzenie to czas, gdy gotowanie było modne i dużo eksperymentowano. To wtedy włosi zmienili oblicze kuchni w Europie. Wiek XIX to początek zwyczaju jedzenia w restauracjach, a wiek XX to czas, kiedy to kobiety przejęły kuchnię.

 

Czego dowiemy się z książki? Na przykład, kiedy i gdzie powstała pierwsza książka kucharska, jakie mamy rodzaje pierogów, jaka przyprawa jest częścią storczyka, kiedy pojawiły się pierwsze lody, bezy, kanapki, zastawa na stołach i dania gotowe, skąd się wzięły gwiazdki Michelin i czym jest jedzenie z drukarki.

Znajdziemy w niej historię powstawania słynnych potraw, ważne ‘kucharskie’ nazwiska, zioła, przetwory, słodycze, warzywa, kuchnię regionalną i wiele więcej.

 

 

 

To niezwykle fascynująca książka. Jest ciekawie i zabawnie napisana. Ja na na każdej stronie dowiadywałam się czegoś nowego. I bardzo mi się to podobało 🙂

 

 

Serdecznie polecam tę wspaniałą, kulinarną podróż 🙂

 

 

 

 

 

Kategoria wiekowa: 7+

Autor: Łukasz Madelski

Ilustracje: Adam Pękalski

Liczba stron: 64

Rok wydania: 2020

Wydawnictwo Bajka


1 thoughts on “Mała historia kuchni. Dzieje się je

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *