Historia gotowania
Takie książki jak ta uwielbiam. Każdy się z niej czegoś ciekawego dowie i jest pięknie wydana. To także świetna propozycja na prezent.
Ta pozycja pokazuje, że historia przyrządzania posiłków może być fascynującą lekturą, także dla dzieci 🙂
Z książki poznamy historię kuchni, od zbieractwa i diety ludzi tysiące lat temu, do jedzenia spożywanego przez astronautów.
Każda rozkładówka w tej książce jest ciekawa.
Mamy tu historię pierwszych upraw, opisy tradycyjnych chlebów i serów z różnych krajów, historię cukru czy piwa, tradycyjne potrawy w Polsce, najdroższe i najobrzydliwsze dania, dawne sposoby kiszenia, konserwowania i przyprawiania jedzenia, opisy leczniczych ziół, różnych diet, pierwsze słodycze i alkohole.
Z książki dowiemy się między innymi, co jedzą liquidarianie, czemu kiedyś wkładano sobie ząbki czosnku do nosa, skąd pochodzą popularne w Polsce pierogi albo gołąbki, czym są escamoles i gdzie się je jada, czym były głowy cukru, albo, że w 2017 roku na jedną osobę w Polsce przypadało 44,5 kg cukru(!).
I wiele więcej.
Fantastyczna książka, wartościowa i ciekawa. Napisana tak, że nie można się od niej oderwać.
Każda jej strona jest skarbnicą wiedzy, pełną interesujących faktów i ciekawostek.
Całość została pięknie zilustrowana i wydana.
Bardzo Wam ją polecam 🙂
Kategoria wiekowa: 6+
Autorka: Małgorzata Kur
Ilustracje: Małgorzata Kwapińska
Liczba stron: 64
Rok wydania: 2019
Wydawnictwo Kocur Bury
Z całego opisu tej bardzo ciekawej książki utkwiło mi w głowie 44,5 kg cukru na osobę! Wolę się upewnić: dobrze zrozumiałam, że tyle w ciągu roku pochłonął statystyczny Polak?
Musimy mieć tę książkę 🙂
Niestety 🙁