Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci

Historia gotowania

Takie książki jak ta uwielbiam. Każdy się z niej czegoś ciekawego dowie i jest pięknie wydana. To także świetna propozycja na prezent.

Ta pozycja pokazuje, że historia przyrządzania posiłków może być fascynującą lekturą, także dla dzieci 🙂

 

Z książki poznamy historię kuchni, od zbieractwa i diety ludzi tysiące lat temu, do jedzenia spożywanego przez astronautów. 

 

Każda rozkładówka w tej książce jest ciekawa.

 

Mamy tu historię pierwszych upraw, opisy tradycyjnych chlebów i serów z różnych krajów, historię cukru czy piwa, tradycyjne potrawy w Polsce, najdroższe i najobrzydliwsze dania, dawne sposoby kiszenia, konserwowania i przyprawiania jedzenia, opisy leczniczych ziół, różnych diet, pierwsze słodycze i alkohole.

Z książki dowiemy się między innymi, co jedzą liquidarianie, czemu kiedyś wkładano sobie ząbki czosnku do nosa, skąd pochodzą popularne w Polsce pierogi albo gołąbki, czym są escamoles i gdzie się je jada, czym były głowy cukru, albo, że w 2017 roku na jedną osobę w Polsce przypadało 44,5 kg cukru(!).

I wiele więcej.

 

 

Fantastyczna książka, wartościowa i ciekawa. Napisana tak, że nie można się od niej oderwać.

Każda jej strona jest skarbnicą wiedzy, pełną interesujących faktów i ciekawostek. 

Całość została pięknie zilustrowana i wydana. 

Bardzo Wam ją polecam 🙂

 

 

 

 

 

Kategoria wiekowa: 6+

Autorka: Małgorzata Kur

Ilustracje: Małgorzata Kwapińska

Liczba stron: 64

Rok wydania: 2019

Wydawnictwo Kocur Bury


2 thoughts on “Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci

  1. Z całego opisu tej bardzo ciekawej książki utkwiło mi w głowie 44,5 kg cukru na osobę! Wolę się upewnić: dobrze zrozumiałam, że tyle w ciągu roku pochłonął statystyczny Polak?

    Musimy mieć tę książkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *